DEBELOST PRI MALIH ŽIVALIH

By gaber 5 years agoNo Comments
Home  /  Uncategorized  /  DEBELOST PRI MALIH ŽIVALIH

Debelost pri malih živalih je tako kot pri ljudeh naraščajoč problem. To ni zgolj lepotni problem, pač pa gre za bolezen, pri kateri preveč telesne maščobe vpliva na zdravje in kvaliteto življenja živali.

Prevelika telesna teža živali je velik rizični faktor za nastanek diabetesa, bolezni mišic in sklepov, za težave z dihanjem in s srcem, za nastanek tumorjev in previsokega krvnega tlaka. Predebele mačke imajo pogosto težave s kožo in dlako, ker se zaradi debelosti ne morejo čistiti, predebeli kunci imajo težave s prebavo, ker si ne morejo očistiti cekotrofe. Na splošno predebele živali živijo manj kvalitetno in krajše življenje.

Debelost je sicer lahko posledica nekaterih bolezni, a večinoma je vendarle povezana s tem, da žival je preveč in/ali nepravilno in se premalo giba. In ne, tega nimate v družini, kot je pogosto slišan izgovor lastnikov predebelih živali pri veterinarju, saj vi in vaš ljubljenček nikakor nista v sorodu.

Nekatere stvari pa vendarle vplivajo na to, da so nekatere živali debelejše kot druge. Pasma na primer, labradorci se hitreje zredijo v primerjavi z goniči, manj aktivne perzijske mačke so bolj debele od hitrih in elegantnih siamk. Starejše živali so počasnejše od mladih in zato bolj debele, prav tako se malenkost upočasni metabolizem kastriranih in steriliziranih živali. Teh stvari se je potrebno zavedati in temu primerno odmerjati hrano in gibanje.

Nekaj maščobe po telesu imajo tudi zdrave živali v primerni kondiciji, toda kako vemo, kdaj jo je preveč? Pobožajte svojega ljubljenčka po prsnem košu, rebra morate zatipati z lahkoto in koža na tem področju se mora z lahkoto pomikati naprej in nazaj po rebrih. Trebuh mora biti pritegnjen k hrbtenici, če pogledate žival z vrha, mora biti trebuh ožji od prsnega koša. Tudi na vratu ne sme biti kolobarjev maščobe. Najbolj zanesljiv pokazatelj, da teža vaše živali narašča pa je seveda tehtnica.

Predebelo žival je treba torej shujšati. Pri tem pa obstaja dobra novica! Žival ne more sama odpreti hladilnika ali na hitro skočiti do fast food kioska, tudi čokolade na zgornji polici ne more doseči. Po drugi strani pa je vedno pri volji za igro ali sprehod. Na vas je torej le, da mu pravilno odmerjate dnevne obroke in se mu pridružite na sprehodih.

Kljub vsemu pa hitre diete niso rešitev. Žival se ni zredila čez noč, torej mora tudi hujšati postopno. Priporočljivo je, da se na tej stopnji, ko ste ugotovili, da je vaš ljubljenček pretežek, o načinu in hitrosti hujšanja pogovorite v veterinarjem. Ta bo najprej ocenil stopnjo debelosti in splošno zdravstveno stanje psa, potem pa boste skupaj določili ciljno težo in naredili plan hujšanja. Lahko vam bo svetoval spremembo hrane ali več gibanja, vi pa se boste tega držali in žival redno tehtali.

V splošnem pa velja, da je treba ukiniti priboljške in ostanke naših obrokov, saj ti za živali niso primerni. Namesto priboljškov ljubljenčku raje posvetite nekaj več časa za igro in podaljšajte sprehode, s tem bosta pridobila oba. Če pa že dajete priboljške, naj bodo ti nizkokalorični in naj jih bo manj.

Na začetku bo vsekakor težko, ob vseh prosečih pogledih vašega psa, mačka.., vendar se ne vdajte. Vaša žival bo v boljši kondiciji in bo živela daljše in bolj zdravo življenje.

Pri hujšanju ljubljenčka vam lahko svetujemo v Veterinarski ambulanti Gaber, kjer imamo s tem kar nekaj izkušenj, na zalogi imamo tudi precej različnih diet za tiste živali, ki so močno predebele. Pri nas ste dobrodošli tudi, kadar želite preveriti, kako hujšanje napreduje, saj vam je tehtnica vedno na voljo za uporabo.

 

Eva Lesjak, dr.vet.med

 

 

V KAKŠNI KONDICIJI JE VAŠ PES?

 

 

PRESUH                    SUH              NORMALEN            DEBEL    PREDEBEL

 

 

-Rebra z lahkoto   zatipamo in so dobro vidna -Rebra so komaj vidna, a jih z lahkoto zatipamo -Rebra lahko zatipamo -Rebra težko zatipamo -Rebra zelo težko zatipamo ali sploh ne
-Zelo dobro vidne medenične kosti -Medenične kosti zlahka zatipamo -Rahlo zaobljen križ, medenične kosti tipamo -Medenične kosti komaj zatipamo, križ zaobljen -Križ zamaščen, medeničnih kosti ne zatipamo
-Globoke vdrtine na trebuhu -Vdrtine obeh straneh trebuha -Blage vdrtine ob straneh trebuha -Ni vdrtin na trebuhu -Maščoba visi s trebuha
-Tanek vrat, zatipamo vretenca -Zatipamo vretenca na vratu -Vrat mehak, prsni koš zaobljen -Poudarjen in zaobljen prsni koš, vrat zamaščen -Kolobarji kože in maščobe okrog vratu
Category:
  
this post was shared 0 times
 000
About

 gaber

  (4 articles)

Leave a Reply

Your email address will not be published.