Za uspešno zdravljenje je pomembna dobra in čim bolj natančna diagnoza.

Dobra diagnostika  je včasih enostavna, pogosto pa  je sestavljena iz več različnih diagnostičnih metod.  Zelo pomembna je anamneza, to so podatki, ki nam jih o živali posreduje njen lastnik. Sledi natančen kliničen pregled živali, temu pa po potrebi sledijo nadaljnje preiskave .

V Veterinarski ambulanti Gaber imamo sodobno opremljen laboratorij, kjer delamo analize krvi, urina, brisov in drugih vzorcev.

Po odvzemu  krvi določamo vrednosti hemograma ( vnetje, slabokrvnost, dehidracija…) in biokemijske parametre, ki nam pokažejo, kakšen je metabolizem notranjih organov.  S hitrimi testi določamo prisotnost virusov ali protiteles v organizmu, za redke in  bolj specifične preiskave pa pri nas odvzamemo vzorce krvi in jih pošljemo v specializirane laboratorije.

Z analizo urina ugotavljamo prisotnost vnetja v sečilih, prisotnost urinskih kristalov, pH, koncentracijo urina in druge biokemijske parametre.

Z barvanjem in mikroskopskim pregledom brisov ugotavljamo prisotnost bakterij ali glivic, jih diferenciramo, z mikroskopiranjem punktatov in drugih vzorcev pa ugotavljamo celično strukturo tkiva.

Ultrazvok nam pokaže stanje in gibanje notranjih organov. Z njim diagnosticiramo brejost,  obliko, velikost in strukturo notranjih organov.

Z endoskopsko kamero gledamo organe, do katerih lahko dostopamo skozi telesne odprtine, torej požiralnik, želodec, dvanajstnik, črevo in rodila.

Z rentgenskim slikanjem diagnosticiramo spremembe na skeletu, spremembe mehkih tkiv, gledamo tudi položaj in obliko organov v prsni in telesni votlini. Občasno si pri rentgenski diagnostiki pomagamo z aplikacijo kontrastnih sredstev.