Zdravje in kakovost življenja naših malih živali je odvisna od ohranjanja zdrave telesne teže! 

Debelost pri malih živalih

Debelost pri malih živalih je tako kot pri ljudeh naraščajoč problem. To ni zgolj lepotni problem, pač pa gre za bolezen, pri kateri odvečna telesna maščoba vpliva na zdravje in kvaliteto življenja živali.

Prevelika telesna teža živali je velik faktor tveganja za nastanek diabetesa, bolezni mišic in sklepov, povzroča težave z dihanjem in s srcem, povečuje možnost za nastanek tumorjev in previsokega krvnega tlaka. Predebele mačke imajo pogosto težave s kožo in dlako, ker se zaradi debelosti ne morejo čistiti, predebeli kunci imajo težave s prebavo, ker si ne morejo očistiti cekotrofe. Na splošno – predebele živali živijo manj kvalitetno in krajše življenje.

Debelost je sicer lahko posledica nekaterih bolezni, a večinoma je vendarle povezana s tem, da žival preveč in/ali nepravilno hranimo, premalo se tudi giba. In ne, tega nimate v družini, kot je pogosto slišan izgovor lastnikov predebelih živali pri veterinarju, saj vi in vaš ljubljenček nikakor nista v sorodu.

Nekatere stvari sicer vendarle vplivajo na debelost živali. Pasma na primer, tako se labradorci v primerjavi z goniči zredijo hitreje, manj aktivne perzijske mačke so bolj debele od hitrih in elegantnih siamk. Starejše živali so počasnejše od mladih in zato bolj nagnjene k debelosti, prav tako se malenkost upočasni metabolizem kastriranih in steriliziranih živali. Teh dejstev se je potrebno zavedati in temu primerno odmerjati hrano in spodbujati gibanje.

Kdaj ima žival preveč maščobe? Pobožajte svojega ljubljenčka po prsnem košu. Rebra morate zatipati z lahkoto, koža na tem področju se mora z lahkoto pomikati naprej in nazaj po rebrih. Trebuh mora biti pritegnjen k hrbtenici. Če žival pogledate z vrha, mora biti trebuh ožji od prsnega koša. Na vratu ne sme biti kolobarjev maščobe. Najbolj zanesljiv pokazatelj, da teža vaše živali narašča, pa je seveda tehtnica.

Predebelo žival je treba torej shujšati. Kar je dobra novica! Žival ne more sama odpreti hladilnika ali na hitro skočiti do fast food kioska, tudi čokolade na zgornji polici ne more doseči. Po drugi strani pa je vedno pri volji za igro ali sprehod. Na vas je torej le, da mu pravilno odmerjate dnevne obroke in se mu pridružite na sprehodih.

Kljub vsemu pa hitre diete niso rešitev. Žival se ni zredila čez noč, torej mora tudi hujšati postopno. Priporočljivo je, da se na tej stopnji, ko ste ugotovili, da je vaš ljubljenček pretežak, o načinu in hitrosti hujšanja pogovorite v veterinarjem. Ta bo najprej ocenil stopnjo debelosti in splošno zdravstveno stanje ljubljenčka, potem pa boste skupaj določili ciljno težo in naredili plan hujšanja. Lahko vam bo svetoval spremembo hrane ali več gibanja, vi pa se morate tega držati in žival redno tehtali.

V splošnem pa velja, da je potrebno ukiniti priboljške in ostanke naših obrokov, saj ti za živali niso primerni. Namesto priboljškov ljubljenčku raje posvetite nekaj več časa za igro in podaljšajte sprehode, s tem bosta pridobila oba. Če pa že dajete priboljške, naj bodo ti nizkokalorični in naj jih bo čim manj.

Povsem razumemo, da bo na začetku vsekakor težko, še posebej ob vseh prosečih pogledih vašega psa, mačka. Vendar se ne vdajte. Vaša žival bo v boljši kondiciji in bo živela daljše in bolj zdravo življenje.

Pri uvajanju diete vašemu ljubljenčku vam svetujemo tudi v Veterinarski ambulanti Gaber. S tem imamo kar nekaj izkušenj, na zalogi pa tudi precej različnih diet za tiste živali, ki so močno predebele. Pri nas ste dobrodošli tudi, kadar želite preveriti, kako hujšanje napreduje, saj vam je tehtnica vedno na voljo za uporabo.

PREVERITE, V KAKŠNI KONDICIJI JE VAŠ PES

 PRESUH         SUH              NORMALEN    DEBEL    PREDEBEL

Rebra z lahkoto   zatipamo in so dobro vidna

Rebra so komaj vidna, a jih z lahkoto zatipamo

Rebra lahko zatipamo

-Rebra težko zatipamo

Rebra zelo težko zatipamo ali sploh ne

Zelo dobro vidne medenične kosti

Medenične kosti zlahka zatipamo

Rahlo zaobljen križ, medenične kosti tipamo

Medenične kosti komaj zatipamo, križ zaobljen

Križ zamaščen, medeničnih kosti ne zatipamo

Globoke vdrtine na trebuhu

Vdrtine obeh straneh trebuha

Blage vdrtine ob straneh trebuha

Ni vdrtin na trebuhu

Maščoba visi s trebuha

Tanek vrat, zatipamo vretenca

Zatipamo vretenca na vratu

Vrat mehak, prsni koš zaobljen

Poudarjen in zaobljen prsni koš, vrat zamaščen

Kolobarji kože in maščobe okrog vratu

O nas

Strokoven in izkušen kolektiv. Prijetno in mirno okolje. S spoštovanjem in skrbjo do živali in njihovih lastnikov. Dobrodošli k nam!

Delovni čas

 • Ponedeljek

  8:00 - 15:00

 • Torek

  12:00 - 19:00

 • Sreda

  18:00 - 19:00

 • Četrtek

  12:00 - 19:00

 • Petek

  8:00 - 15:00

 • Sobota

  8:00 - 12:00

 • Nedelje in prazniki

  Zaprto

Politika zasebnosti